11/11/2018

Chleb orkiszowy jasny i ciemny

Dobrze zrobiła mi długa przerwa od pieczenia chlebów, bo porzuciłam przyzwyczajenia z prowadzenia żytnich i mogłam do orkiszowych podejść ze świeżą głową. Dziś chleb w typie bułki paryskiej - jasny. 



Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej typ 700 (300g), 1 płaska łyżeczka soli bez antyzbrylaczy, 1 niepełna szklanka zakwasu orkiszowego (200g), około 1 szklanka wody wody (250ml), mąka orkiszowa do podsypywania.

W dużej misce mąkę mieszam z solą, dodaję zakwas i mieszając wlewam wodę. Powstaje gęste ciasto, które wyrabiam pięć minut. Jest sprężyste i prawie nie klei się do rąk. Foremkę natłuszczam, z ciasta - obficie posypując go po wierzchu mąką - formuję chleb tak żeby do niej pasował, wkładam go do foremki. Zostawiam na 8-12 godzin w ciepłym miejscu. Można na noc, ja jednak wolę za dnia, gdy w kuchni coś się gotuje, parując (rosół, ziemniaki), co sprzyja wyrastaniu. Gdy ciasto wyrośnie nastawiam piekarnik na maksymalną temperaturę i piekę 20-25 minut, aż będzie mocno przypieczony. Zostawiam chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjmuję z formy i studzę na kracie.

W czasie rozgrzewania piekarnika warto wstawić żaroodporne naczynie z wrzątkiem, żeby go zaparować, co sprzyja wyrastaniu.
W identyczny sposób robię chleb orkiszowy ciemny (z mąki pełnoziarnistej, drobno zmielonej), tylko wydłużam czas pieczenia o 10 minut. Jak widzicie nie wyrasta na półokrągło, pozostając kanciastym:-)



2 komentarze:

Dziękuję