13/10/2018

Pasztet z fasoli

Po upieczeniu niewyględny, jak to pasztet ale bardzo smaczny. Zjadam go z kiszoną kapustą na żytnim chlebie.


Składniki: 400g białej fasoli, 2 szalotki, 2 łyżki masła klarowanego, 1 ząbek czosnku, 2 jabłka (kwaśne, polecam szarą renetę), 3 łyżki masła migdałowego (lub z innych orzechów), 250 ml bulionu, ulubione zioła*, sól i pieprz do smaku, 2 jajka zerówki, opcjonalnie czarnuszka albo babka płesznik.

Fasolę moczę przez noc, odcedzam, zalewam świeżą wodę, dodaję listek laurowy i ziele angielskie i gotuję do miękkości, soląc pod koniec gotowania. Jeśli nie użyję jej od razu zostawiam w wodzie, żeby nie obeschła. Odcedzam tuż przed użyciem.
Szalotkę kroję w piórka, czosnek siekam, jabłka obieram i ścieram na tarce.
W dużym garnku (można tym po fasoli) rozpuszczam masło i szklę na nim cebulę wraz z przyprawami, dodaję czosnek, jabłka i duszę 10 minut. Dodaję masło orzechowe, bulion i fasolę. Doprawiam i blenduję (można przepuścić przez maszynkę do mięsa). Do masy dodaję żółtka. Jeśli wychodzi za rzadka, można zagęścić płatkami owsianymi lub mąką z ciecierzycy.
Białka ubijam na sztywną pianę i łączę z masą.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę. Piekę godzinę, czasem trochę dłużej. Wyjmuję z keksówki dopiero jak wystygnie. 

*tradycyjnie majeranek, niestandardowo bertram i macierzanka, kusi też kumin (kmin rzymski)

4 komentarze:

  1. robię smalec z fasoli, o pasztecie słyszałam, ale u nas fasola zostaje zjedzona zanim pomyślę, co z nią zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Smalec też muszę wypróbować, strączki rządzą 💪

      Usuń
  2. Lubię takie jedzonko, bo jak dla mnie fasola w takiej formie jest łatwiejsza w trawieniu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję