04/01/2018

Smaki dawne dziś - placuszki konopne

Kręci mnie ostatnio rodzima żywność funkcjonalna, smaki dawne i retro-przepisy, oczywiście tuningowane. 



Szukając wspólnego mianownika pomiędzy tym co jadali Słowianie i co tam uważała szefowa z Bingen, odkryłam ziarna konopi siewnych (nie mylić z indyjskimi), a z nich mąkę i olej konopny. Doskonałe proporcje kwasów omega i paleta aminokwasów (również egzogennych), do tego łatwo przyswajane białko i witamina E. Na naszych ziemiach w formie dzikiej od epoki brązu, a może i wcześniej. I pomyśleć, że w dzieciństwie karmiłam nimi kanarki! 

Mam już dla Was pierwszą propozycję - placki konopne (bezglutenowe, co zapewne niektórych zainteresuje). Fajne do kawy.


Składniki: 1/4 szklanki mąki konopnej, 1 duże jajko od kury z naturalnego chowu, połowa dużego dojrzałego banana, 1 łyżka kakao dobrej jakości, plus 1 łyżka masła klarowanego do smażenia.

Jajko wbijam do miski i roztrzepuję widelcem, dodaję mąkę, przyprawy, mieszam. Dodaję zgniecionego banana i znowu mieszam.
Na rozgrzanej patelni topię tłuszcz i kładę łyżką placuszki. Smażę z obu stron aż lekko się przyrumienią. Osączam na papierowym ręczniku. 

Myślę, że mąkę konopną można zamienić na inną, bezglutenową (kokosową, kasztanową, ryżową). Zrobię to dam Wam znać, czy wychodzą. 

8 komentarzy:

  1. Ooo interesująca propozycja, biorę i dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytałam placuszki okropne :)
    O, a ja myślałam, że konopie służyły tylko do wyrobu tkanin i lin!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość niefotogeniczne, fakt😉
    Tkaniny i liny, powiadasz? Większość nie może uwolnić się od skojarzeń indyjskich z konopiami 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wielką ochotę zrobić takie placki:) Gdzie kupić mąkę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ha! Ja kupiłam w osiedlowym, poddomowym spożywczaku 😃 za to w sklepie z naturalną żywnością nie mieli. Trzeba pytać albo przejrzeć sklepy internetowe. Można też kupić ziarna i zmielić 😐

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie chcę płacić za przesyłkę:) Poszukam w sklepach.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję