23/01/2018

Podsumowanie pracy w styczniu

Piękne światło i fotogeniczne potrawy uruchamiają we mnie artystkę. Zdjęcia są wtedy absolutne.


Styczniowe tematy to
KUCHNIA SŁOWIAN: marchwiowe kopytka (klik), placuszki konopne (klik) i flaki z boczniaków (klik), można też użyć innych nadrzewnych grzybów, np. płomiennic zimowych (klik)
NATURALNE KOSMETYKI: toniki, olejki, peelingi (klik) - nowy temat bardzo ciepło przyjęty, będzie kontynuowany w lutym:)
LEKKI KARNAWAŁ: kremowe zupy, pierwsza z batata i dyni (klik), druga z gruszki i pietruszki (klik) - można zabierać w termosach do pracy lub postawić w szklankach jako karnawałową przekąskę, do tego roladki z cukinii (klik) i na słodki koniec stycznia... gofry różane (klik).

W styczniowym "Tak Rodzinie" (klik) z nowości potrawka z jelenia i dwa ciasta: marmurek czekoladowo-dyniowy i ciasto czekoladowo-kasztanowe. W lutym będą krążki z jabłek w cieście naleśnikowym, pasta rybna i potrawka fenkułowa.
Właśnie oddałam też materiał do marcowego numeru "Tak Rodzinie", znajdzie się nim: zakwas (jak zrobić krok po kroku) i przepis na chleb orkiszowy na młodym zakwasie, postne propozycje orkiszu z warzywami, ziołowy sos wielkanocny i słodkie małe co nieco. Ciąg dalszy przepisów świątecznych w kwietniu, zdradzę że pojawi się mazurek różany:)

To tyle, jeśli chodzi o pierwszy, bardzo pracowity miesiąc w tym roku. 

4 komentarze:

  1. Istotnie zdjęcia są absolutnie ładne:)
    Zakupiłam dzisiaj mąkę konopną, będę tworzyć placki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jedzeniu, tak pięknie jak lubię! Uściski

    OdpowiedzUsuń
  3. O raju, co za wspaniałości! Jaka szkoda, że walczy we mnie lenistwo z niechęcią do garów! Za to w jedzeniu i oglądaniu jedzenia, zwłaszcza tak wspaniale obfoconego, jestem znakomita. Dziękuję za tę strawę duchową!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję