2018/01/23

Podsumowanie pracy w styczniu

Piękne światło i fotogeniczne potrawy uruchamiają we mnie artystkę. Zdjęcia są wtedy absolutne.


Styczniowe tematy to
KUCHNIA SŁOWIAN: marchwiowe kopytka (klik), placuszki konopne (klik) i flaki z boczniaków (klik), można też użyć innych nadrzewnych grzybów, np. płomiennic zimowych (klik)
NATURALNE KOSMETYKI: toniki, olejki, peelingi (klik) - nowy temat bardzo ciepło przyjęty, będzie kontynuowany w lutym:)
LEKKI KARNAWAŁ: kremowe zupy, pierwsza z batata i dyni (klik), druga z gruszki i pietruszki (klik) - można zabierać w termosach do pracy lub postawić w szklankach jako karnawałową przekąskę, do tego roladki z cukinii (klik) i na słodki koniec stycznia... gofry różane (klik).

W styczniowym "Tak Rodzinie" (klik) z nowości potrawka z jelenia i dwa ciasta: marmurek czekoladowo-dyniowy i ciasto czekoladowo-kasztanowe. W lutym będą krążki z jabłek w cieście naleśnikowym, pasta rybna i potrawka fenkułowa.
Właśnie oddałam też materiał do marcowego numeru "Tak Rodzinie", znajdzie się nim: zakwas (jak zrobić krok po kroku) i przepis na chleb orkiszowy na młodym zakwasie, postne propozycje orkiszu z warzywami, ziołowy sos wielkanocny i słodkie małe co nieco. Ciąg dalszy przepisów świątecznych w kwietniu, zdradzę że pojawi się mazurek różany:)

To tyle, jeśli chodzi o pierwszy, bardzo pracowity miesiąc w tym roku. 

4 komentarze:

  1. Istotnie zdjęcia są absolutnie ładne:)
    Zakupiłam dzisiaj mąkę konopną, będę tworzyć placki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jedzeniu, tak pięknie jak lubię! Uściski

    OdpowiedzUsuń
  3. O raju, co za wspaniałości! Jaka szkoda, że walczy we mnie lenistwo z niechęcią do garów! Za to w jedzeniu i oglądaniu jedzenia, zwłaszcza tak wspaniale obfoconego, jestem znakomita. Dziękuję za tę strawę duchową!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję

Pumpkin spice latte

Najpierw smak kultowego napoju dla dzieci BoboFrut, potem próba odtworzenia pumpkin spice latte ze Starbucksa (najbliższy 180km od domu). To...