Szybki deser nie tylko dla zakochanych i kochających. Klasyk.
Składniki: 250g serka mascarpone, 200ml śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, kilka kropli olejku pomarańczowego lub migdałowego, biszkopty (najlepiej "kocie języczki"), 1 szklanka mocnej kawy (można dać do niej 1/4 szklanki amaretto lub baileysa), do dekoracji: wiórki dobrej gorzkiej czekolady, skórka z pomarańczy lub dobre kakao w proszku.
Śmietanę ubijam mikserem aż stanie się lekko sztywna, dodaję mascarpone, cukier puder i ubijam jeszcze przez chwilę. Kawę mieszam z likierem, maczam w niej delikatnie biszkopty (najlepiej tylko z jednej strony, żeby potem ciasto nie tonęło w kawie). Kawowe biszkopty układam na dnie naczynia (użyłam szklanego, prostokątnego, ale fajnie wychodzi też w deserowych szklaneczkach), na to daję warstwę kremu. Jeśli naczynie jest mniejsze można ułożyć dwie takie warstwy. Dekoruję (w wersji klasycznej posypując kakao) i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Wszystkiego smacznego!
Dla ambitnych pełna wersja z własnoręcznie robionymi biszkoptami - klik.
Dla ambitnych pełna wersja z własnoręcznie robionymi biszkoptami - klik.
Och, mam podobny przepis, chociaż z żółtkami ucieranymi z cukrem... piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńTo taki bardziej retro🍷
Usuń