Cztery jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać i niezbyt drobno posiekać. Ugotować ryż, wymieszać z jajkami. Wbić surowe jajko, dodać posiekany koperek, przyprawić. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać odrobinę mleka, jeśli niezbyt zwarta - dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety, obtaczać w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle aż się zrumienią. Świetne z groszkiem i marchewką, sałatą albo z fasolką szparagową.
PS. Można użyć ryżu orkiszowego, poszaleć z przyprawami, pasują tu: kmin rzymski, gałka muszkatołowa, bertram, macierzanka. Warto rozważyć też dodanie przesmażonych pieczarek (grzyby są bardzo umami).
Wyglądają apetycznie, kotlety z jajkiem :) mniam
OdpowiedzUsuńNie ma to jednak jak ryż z jabłkiem 🍎
Usuńo tak, mniam. :)
Usuń