19/05/2016

Oj dzieje się, dzieje - liście winorośli na talerzu (tolma)

Miały być konopie siewne i chleby a w ruch poszły młode liście winogron - wiedzieliście, że są jadalne? Świetnie zastępują kapustę w "gołąbkach", eh te ormiańskie klimaty - gołąbki w liściach winogron to moje ulubione danie w lubelskiej Armenii. W domu w nieco lżejszej wersji.


A to już kocia joga - zazdroszczę giętkości, zwinności i snu. Poniżej przepis na tolmę - "gołąbki" w liściach winogron.

Składniki: 300g mielonego mięsa (baraniny, jagnięciny, wołowiny, cielęciny, ale można też zrobić nadzienie rybne np. z dorsza lub wegetariańskie np. z czarnej fasoli albo ciecierzycy), 2 cebule, pęczek estragonu (zamiennie może być świeża bazylia, tymianek, mięta), 1/2 szklanki ryżu (może być orkiszowy), około 30 świeżych liści winogron, 300ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, pieprz oraz sól bez antyzbrylaczy do smaku

Ryż zalewamy 3/4 szklanki zimnej wody i gotujemy około 10 minut (niech pozostanie lekko twardawy), cebulę kroimy drobno, zioła płuczemy i siekamy. Ciepły ryż mieszamy z farszem, sypiemy pieprz i sól, dodajemy zioła i pokrojoną drobno cebulę, starannie mieszamy.
Liście winogron myjemy i zalewamy wrzątkiem, pozostawiając na 20-30 minut aż zmiękną.
Teraz kolejno wyjmujemy je z wrzątku i rozkładamy na desce (gładką stroną - tą bez "żyłek" - do góry), kładziemy na nich kulkę z farszu i składamy w kopertę, boki zawijając do środka (liście są wilgotne, co bardzo ułatwia pracę).
Gołąbki układamy ciasno w w rondlu, w kilku rzędach, zalewamy je połową szklanki zimnej wody (lub bulionu), przykrywamy i na mocnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy około 30 minut.
Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, ziołami i zgniecionym czosnkiem na sos.
Gołąbki podajemy gorące, bez wywaru, polane przygotowanym sosem jogurtowym. Smakują naprawdę dobrze.


1 komentarz:

Dziękuję