16/05/2016

Czekoladowa kasza jaglana

Zapotrzebowanie na dobrą energię plus głód czekolady? Koniecznie trzeba zrobić kaszę jaglaną z kakaem, bananami i daktylami na śniadanie - długo daje uczucie satysfakcji w brzuchu:)

Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej, 1/4 szklanki mleka ryżowego, migdałowego lub kokosowego, 1-2 łyżeczki surowego kakao (lub kilka kostek dobrej gorzkiej czekolady), 1 banan, 2-3 daktyle, szczypta soli, płatki migdałów i wiórki kokosa do dekoracji.

Kaszę zalewam na chwilę wrzątkiem, płuczę i odcedzam na sicie. Wrzucam do woka (lub garnka, najlepiej z grubym dnem), zalewam wodą (w proporcjach jeden na półtorej) i gotuję pod przykryciem wraz ze szczyptą soli. Gdy kasza wchłonie wodę (a jest jeszcze twardawa), podlewam ją roślinnym "mlekiem" i dodaję wypestkowane i pokrojone w paski daktyle. Gotuję aż ziarna zmiękną, pod koniec dodaję kakao energicznie mieszając oraz banany. Dekoruję prażonymi płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.

Ku pamięci: przepis pochodzi z magazynu kulinarnego KUKBUK wnętrza i podróże (1/2015, s. 87), odrobinę go oswoiłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję