06/05/2020

Obowiązkowe danie wiosny

Chleb w jajku z zielskiem. 

(a to już retrokwiaty - lewkonie, ich moc to zapach!)

W roli zielska w tym roku: przytulia, bluszczyk kurdybanek, młodziutki podagrycznik (ma więcej potasu niż banan), gwiazdnica, kwiaty forsycji, półdzika natka pietruszki, trochę szczypiorku i musztardowca. Polecam też pokrzywę, młode listki mlecza, krwawnik.



Składniki:
  • kilka kromek czerstwego chleba na zakwasie (orkiszowego lub żytniego),
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • zielsko do wyboru, byle jadalne,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Jajko rozkłócamy w głębokim talerzu z przyprawami, dodajemy drobno posiekane zielsko, mieszamy. Chleb kroimy, maczamy z obu stron w jajku i smażymy na patelni z tłuszczem z obu stron na złoto.

2 komentarze:

  1. Nie tylko wygląda ale i pachnie! Pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lewkonia, bez, żywica z modrzewia, ścięta trawa, wszystko tak pachnie..

      Usuń

Dziękuję