(a to już retrokwiaty - lewkonie, ich moc to zapach!)
W roli zielska w tym roku: przytulia, bluszczyk kurdybanek, młodziutki podagrycznik (ma więcej potasu niż banan), gwiazdnica, kwiaty forsycji, półdzika natka pietruszki, trochę szczypiorku i musztardowca. Polecam też pokrzywę, młode listki mlecza, krwawnik.
Składniki:
- kilka kromek czerstwego chleba na zakwasie (orkiszowego lub żytniego),
- 2 jajka od szczęśliwych kurek,
- pół łyżeczki kuminu,
- sól i pieprz do smaku,
- zielsko do wyboru, byle jadalne,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Jajko rozkłócamy w głębokim talerzu z przyprawami, dodajemy drobno posiekane zielsko, mieszamy. Chleb kroimy, maczamy z obu stron w jajku i smażymy na patelni z tłuszczem z obu stron na złoto.
Nie tylko wygląda ale i pachnie! Pięknie!
OdpowiedzUsuńLewkonia, bez, żywica z modrzewia, ścięta trawa, wszystko tak pachnie..
Usuń