W czeluściach swojej zamrażarki znalazłam orkiszowy zakwas i zamarłam (od remontu nie mam na czym piec chleba i myślałam, że te święta będą bez). Po rozmrożeniu podjął pracę i poprowadził mnie. BETLEJEM בית לחם (bêṯ leḥem) PO HEBRAJSKU OZNACZA DOSŁOWNIE "DOM CHLEBA", wiedzieliście?
Chleby piekę od dobrych kilku lat, teraz już właściwie na wyczucie, ale jeśli chcielibyście dokładnie to podaję:
Przepis od Marcelego, mój ulubiony (od niego wszystko się zaczęło) - klik, potrzebny będzie zakwas żytni.
Przepis od Joli, 100% orkiszowy, lekkostrawny - klik, potrzebny będzie mocny, dobrze pracujący a więc nie młody już zakwas orkiszowy (taki właśnie wyjęłam z zamrażarki).
Polecam też Waszej uwadze bardzo starą odmianę pieczywa - fermentowane chapati - klik.
Jeżeli używacie drożdży spożywczych - a czasem trzeba odrobinę dodać, gdy zakwas jest jeszcze młody albo nieco ospały po hibernacji - zwróćcie uwagę, by były hodowane na melasie lub burakach cukrowych. Te, które są produktem ubocznym przemysłu piwowarskiego (rosną na chmielu, zbożach i słodzie) wchłaniają alkohol i różne chemikalia.
A jeśli nie używacie drożdży - do czego zachęcam (zwłaszcza przy wypieku chleba żytniego) - nie przejmujcie się, jeśli trafi się zakalec czy chleb nie wyrośnie "jak na drożdżach", to całkiem normalne przy tradycyjnej, domowej produkcji. Niech cieszą Was walory zdrowotne Waszego chleba. Zakwasowe bakterie podczas fermentacji usuwają azotyny i azotany pochodzące z nawozów sztucznych, rozkładają mykotoksyny i zwiększają biodostępność mikro i makroelementów zawartych z mące.
Taki chleb do mnie przemawia, wczoraj wymieszałam chyba ze cztery różne mąki i wyszedł smaczny, aż miło. Inspirujesz :)
OdpowiedzUsuńTeż pieczesz na czuja, z fantazją?☺
UsuńTak, dlatego tak trudno jest mi sprecyzować, co tam dodałam tym razem :P
UsuńI o to chodzi - niech chleb prowadzi☺
UsuńKochana dobrego chleba zawsze!
OdpowiedzUsuńA poza tym:
Niech czas Świąt Bożego Narodzenia
będzie pełen atmosfery radości,
wytchnienia i zatrzymania
od codziennego pędu!
Najlepsze życzenia dla Was!