05/12/2016

Masa makowa ze słodkimi migdałami

Z orkiszu, migdałów i maku można wyczarować świąteczne cuda: pierogi z niebanalnym nadzieniem - klik, pieszczotliwie zwane u nas "pierduszkami", jeśli córka ulepi je na kształt serduszek, kutię - klik lub kluski z makiem, makowca albo przesmaczne drożdżówki - klik.


Wszystkie te dania łączy jedno - m a s a  m a k o w a  a na nią: pół kilograma maku, 1 szklanka (200ml) miodu, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, dużo posiekanych słodkich (bez skórki) migdałów i opcjonalnie odrobinę kandyzowanych wiśni (namoczonych rodzynek, moreli). Można też dorzucić orzechy włoskie i wszystko zaromatyzować prawdziwą wanilią.

Mak moczymy na noc w dużej ilości wody, nazajutrz zagotowujemy i odcedzamy. Przepuszczamy trzy razy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. To jest to! Potem pozostaje mi tylko uprosić męża, żeby zagniótł kluski (jeśli z makiem wychodzą Wam za suche dodajcie trochę oleju, najlepiej z migdałów lub z orzechów włoskich - niech będzie luksusowo).

Propozycje archiwalne, tegoroczne są tajemnicą, na razie również dla mnie 😉🔔

4 komentarze:

  1. Ostatnio zrobiłam szarlotkę z makiem, albo odwrotnie, mak z jabłkami :) smaczny placek :) a Twoje pierogowe serca - obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  2. To znaczy, córki serca! pierogowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję