15/10/2020

Jesienne smaki

F A S O L A

Fasolowa zupa - krem z kaparami - KLIK. Na bazie dowolnego wywaru, zmiksowana z dowolnym rodzajem fasoli, może mieć kolor biały (Piękny Jaś), różowy (fasola borlotti) a nawet czarny. Jak damy ciecierzycę - będzie piaskowa. Kapary nadają jej słoności i podkręcają smak - wystarczy malutki słoiczek (1/3 zmiksować, reszta do dekoracji). Zrobię też pastę fasolową na kanapki, do kiszonek - KLIK. Tym razem różową - z fasoli borlotti :)

R Y Ż A N K A

Kolejnym hitem jest ryżanka z cukrem kokosowym. Gotujemy ryż na mleku, możemy go nawet lekko rozgotować (kto chce wege użyje napoju mlecznego - polecam kokosowo-ryżowy) i podajemy posypany karmelowym w smaku cukrem kokosowym. Proste i pyszne. Nawet nie ma co zamieszczać przepisu.

O B I A D O W Y  hit

Kolejny raz robię dla syna mięso w zalewie arabskiej (sok pomarańczowy, marmolada z moreli, cynamon, ostra papryka, czosnek...) - KLIK. Najchętniej udka bez kości, oczywiście z piekarnika. Podaję z kuskusem i roszponką z winegretem. 

P L A C K I / K A S Z E  z warzywami

Komu mięso "nie wchodzi" niech zrobi kaszę z brokułami - KLIK. Nie upieram się, że kasza musi być gryczana, ale pieczarki i pestki dyni obowiązkowe:) albo placki z cukinii/dyni - KLIK , do których można dodać co tam w lodówce zostało (u nas ogonki boczniaków i marchewka).

P A M P U C H Y

Chodzą też za mną drożdżówki z jabłkiem - KLIK, choć nie pogardziłabym i ciastem marchewkowym - KLIK, ale syn jest fanem pampuchów - KLIK, więc to one kolejny raz wygrywają.

C H L E B E K orkiszowy

Oczywiście od Tomka, jeszcze ciepły i z dowozem do domu - KLIK.

Do dań słonych codziennie dodaję bertram i pelargonię pachnącą - na odporność, do słodkich cynamon, imbir i galgant - na rozgrzewkę. Chorujących coraz więcej, świat coraz bardziej bizarny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję