F A S O L A
Fasolowa zupa - krem z kaparami - KLIK. Na bazie dowolnego wywaru, zmiksowana z dowolnym rodzajem fasoli, może mieć kolor biały (Piękny Jaś), różowy (fasola borlotti) a nawet czarny. Jak damy ciecierzycę - będzie piaskowa. Kapary nadają jej słoności i podkręcają smak - wystarczy malutki słoiczek (1/3 zmiksować, reszta do dekoracji). Zrobię też pastę fasolową na kanapki, do kiszonek - KLIK. Tym razem różową - z fasoli borlotti :)
R Y Ż A N K A
Kolejnym hitem jest ryżanka z cukrem kokosowym. Gotujemy ryż na mleku, możemy go nawet lekko rozgotować (kto chce wege użyje napoju mlecznego - polecam kokosowo-ryżowy) i podajemy posypany karmelowym w smaku cukrem kokosowym. Proste i pyszne. Nawet nie ma co zamieszczać przepisu.
O B I A D O W Y hit
Kolejny raz robię dla syna mięso w zalewie arabskiej (sok pomarańczowy, marmolada z moreli, cynamon, ostra papryka, czosnek...) - KLIK. Najchętniej udka bez kości, oczywiście z piekarnika. Podaję z kuskusem i roszponką z winegretem.
P L A C K I / K A S Z E z warzywami
Komu mięso "nie wchodzi" niech zrobi kaszę z brokułami - KLIK. Nie upieram się, że kasza musi być gryczana, ale pieczarki i pestki dyni obowiązkowe:) albo placki z cukinii/dyni - KLIK , do których można dodać co tam w lodówce zostało (u nas ogonki boczniaków i marchewka).
P A M P U C H Y
Chodzą też za mną drożdżówki z jabłkiem - KLIK, choć nie pogardziłabym i ciastem marchewkowym - KLIK, ale syn jest fanem pampuchów - KLIK, więc to one kolejny raz wygrywają.
C H L E B E K orkiszowy
Oczywiście od Tomka, jeszcze ciepły i z dowozem do domu - KLIK.
Do dań słonych codziennie dodaję bertram i pelargonię pachnącą - na odporność, do słodkich cynamon, imbir i galgant - na rozgrzewkę. Chorujących coraz więcej, świat coraz bardziej bizarny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję