ROBIMY PRALINĘ - polecam zrobić wcześniej i więcej, super nadaje się na posypkę do musli
Składniki:
- 185 g cukru
- 4 łyżki wody
- 200 g zmieszanych migdałów i orzechów włoskich
Orzechy/migdały kruszymy. Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Podgrzewamy nie mieszając aż powstanie karmel w kolorze bursztynu (cierpliwości). Wrzucamy orzechy, mieszamy i niezwłocznie (zastyga w mig!) rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Wystudzone kruszymy.
ROBIMY CIASTO - nikt nie zgadnie, że jest z marchewek, smakuje jak piernik
Składniki:
- 1 masło (200g)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 nieubite szklanki tartej marchwi
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- przyprawy korzenne
- można też dać garść orzechów, migdałów albo suszonych moreli
Jajka ubijamy z cukrem na puszysto, następnie stopniowo dodajemy miękkie masło cały czas ubijając. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo wsypujemy mąkę do masy jajecznej, mieszając. Teraz łączymy wszystko z marchwią i bakaliami.
Pieczemy około godzinę (do tak zwanego suchego patyczka) w 200 stopniach. Studzimy.
ROBIMY MASĘ - podana ilość wystarczy na udekorowanie ciasta, jeśli chcemy je jeszcze przełożyć dajmy 350g mascarpone, 250 śmietanki i posłodźmy 4 łyżkami.
Składniki:
- 250g mascarpone
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru lub miodu
Wszystkie składniki ubijamy na gładki krem (3-4 minuty mikserem na dużych obrotach).
Na przestudzone ciasto nakładamy krem mascarpone i posypujemy praliną orzechową, można też dać cząstki pomarańczy.
Ciasto pewnie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
OdpowiedzUsuńOj smakuje, smakuje 😋👌
UsuńO raju, jakie aptyczne :) dziękuję
OdpowiedzUsuńMniam ‼👍
Usuń