23/07/2019

Dynia faszerowana

Orkiszem i grzybami, a właściwie pudrem grzybowym z aromatem kuminu i selera. Wszystkie te smaki pochodzą z jednej puli, określane przez Niki Segnit jako ziemiste. W myślach i do gazety witam bowiem już jesień, wybaczcie.


Składniki:
  • 2 małe dynie Hokkaido,
  • 2 szklanki dobrze ugotowanego ryżu orkiszowego (można też kaszę gryczaną, owies),
  • 1 cebula i 1 ząbek czosnku (można też skroić trochę selera naciowego),
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki pudru grzybowego (z shitake albo borowików),
  • 1 łyżka kuminu,
  • sól, pieprz i odrobina sosu sojowego do smaku,
  • tarty ser (żółty bursztyn, mozzarella, kozia feta - co wolisz) i zielenina do podania (natka, seler).

Dynie wyszoruj, przekrój na pół i wydrąż środki, posól je, popieprz i włóż po gałązce tymianku.
Następnie ułóż je w naczyniu do zapiekania wydrążeniem do spodu i zalej wrzątkiem 2 cm od dna.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut i piecz, aż zmięknie.
W tym czasie cebulę i czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wsyp puder grzybowy i kumin, jak zaczną przyjemnie pachnieć wrzuć cebulę i zeszklij ją, soląc i pieprząc. Pod koniec dodaj czosnek. ugotowany ryż orkiszowy, wymieszaj. Dopraw, podlewając odrobiną sosu sojowego.
Dynie odcedź, przekręć, napełnij orkiszem, obłóż wiórkami masła i zapiekaj 15 minut. Ciepłe posyp tartym serem i zieleniną.

Jeśli jeszcze jesteście w letniej scenerii, użyjcie okrągłych cukinii 🙃

4 komentarze:

  1. Przepysznie, to jest myśl, też coś nafaszeruję :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Też rozpoczęłam sezon dyniowy. Do takiego farszu można dodać mięso kurczaka i będzie bardziej pożywne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję