Składniki:
- 2 małe dynie Hokkaido,
- 2 szklanki dobrze ugotowanego ryżu orkiszowego (można też kaszę gryczaną, owies),
- 1 cebula i 1 ząbek czosnku (można też skroić trochę selera naciowego),
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki pudru grzybowego (z shitake albo borowików),
- 1 łyżka kuminu,
- sól, pieprz i odrobina sosu sojowego do smaku,
- tarty ser (żółty bursztyn, mozzarella, kozia feta - co wolisz) i zielenina do podania (natka, seler).
Dynie wyszoruj, przekrój na pół i wydrąż środki, posól je, popieprz i włóż po gałązce tymianku.
Następnie ułóż je w naczyniu do zapiekania wydrążeniem do spodu i zalej wrzątkiem 2 cm od dna.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut i piecz, aż zmięknie.
W tym czasie cebulę i czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wsyp puder grzybowy i kumin, jak zaczną przyjemnie pachnieć wrzuć cebulę i zeszklij ją, soląc i pieprząc. Pod koniec dodaj czosnek. ugotowany ryż orkiszowy, wymieszaj. Dopraw, podlewając odrobiną sosu sojowego.
Dynie odcedź, przekręć, napełnij orkiszem, obłóż wiórkami masła i zapiekaj 15 minut. Ciepłe posyp tartym serem i zieleniną.
Jeśli jeszcze jesteście w letniej scenerii, użyjcie okrągłych cukinii 🙃
Jeśli jeszcze jesteście w letniej scenerii, użyjcie okrągłych cukinii 🙃
Przepysznie, to jest myśl, też coś nafaszeruję :*
OdpowiedzUsuń🙃👍
UsuńTeż rozpoczęłam sezon dyniowy. Do takiego farszu można dodać mięso kurczaka i będzie bardziej pożywne.
OdpowiedzUsuńNajlepiej zagrodowego 😊
Usuń