01/06/2017

Pieczarki - na zdrowie

Rodzina rzuciła mi się ostatnio na pieczone i grillowane pieczarki! Obiegowa opinia głosi, że grzyby są ciężkostrawne i nie ma w nich nic odżywczego, ale to nieprawda.

(Ja lubię na surowo, w plasterkach na chlebie.
Piekę posmarowane odrobinką masła, posolone)

"Pieczarki obniżają poziom tłuszczu we krwi; wspomagają oczyszczanie układu oddechowego z nadmiaru śluzu; posiadają właściwości antybiotyczne i mogą być stosowane w leczeniu zapalenia wątroby typu zakaźnego; wspomagają wytwarzanie białych krwinek, dzięki czemu zwiększają odporność na mikroorganizmy chorobotwórcze; działają przeciwguzowo i mogą powstrzymać pojawienie się pooperacyjnych przerzutów nowotworowych; pobudzają apetyt; działają korzystnie podczas odzyskiwania sił po odrze, powodując, że objawy choroby szybciej dojrzewają i przemijają" (Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia", s. 601-602). Bardzo dobre dla osób jedzących zbyt dużo mięsa.


4 komentarze:

Dziękuję