Składniki na farsz: pół szklanki kuskusu, 250g ugotowanego mięsa kurczaka (np. z bulionu, można też wkroić marchew, pietruszkę), puszka kukurydzy lub pokrojone w paski papryczki chili, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku (inne przyprawy wedle gustu).
Przygotowuję farsz: kuskus zalewam wrzątkiem ok. pół centymetra powyżej linii kaszy i pod przykryciem zostawiam na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie odkrywam do odparowania i rozdrabniam widelcem. Mięso z kurczaka drobno kroję, wrzucam dodatki (kukurydzę, śmietanę, jajko, wystudzony kuskus), doprawiam i mieszam.
Robię pierogi: mąkę sypię do miski, zaparzam chwilę wodą, mieszam. Dodaję jajko, sól i wyrabiam ciasto (ok. 10 minut na stolnicy aż przestanie kleić się do rąk, ale ma pozostać lekko klejące i elastyczne). Rozwałkowuję cienko, wycinam szklanką okręgi, nakładam porcję farszu i sklejam (pomagam sobie szczęką do pierogów). Gotuję w osolonej wodzie 6-7 minut (lub minutę po wypłynięciu na wierzch).
Ćwiczę się w pierogach, może któraś wersja posmakuje synowi. Następne będą dla męża z miętą i serem. I były!
Jadłam ostatnio z krewetkami i selerem naciowym, bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńFajny zestaw ☺
Usuń