08/06/2017

Pierogi z kuskusem i gotowanym kurczakiem

Dodatkowo może być jeszcze kukurydza, zioła albo na ostro z chili. Polane masełkiem szałwiowym albo z kleksem ziołowej śmietany.


Składniki na ciasto: 700g mąki pszennej (używam orkiszowej), 1 małe wiejskie jajo, szczypta soli, dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (1,5-2 szklanki), można dać łyżkę miękkiego masła (oleju kokosowego).
Składniki na farsz: pół szklanki kuskusu, 250g ugotowanego mięsa kurczaka (np. z bulionu, można też wkroić marchew, pietruszkę), puszka kukurydzy lub pokrojone w paski papryczki chili, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku (inne przyprawy wedle gustu).

Przygotowuję farsz: kuskus zalewam wrzątkiem ok. pół centymetra powyżej linii kaszy i pod przykryciem zostawiam na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie odkrywam do odparowania i rozdrabniam widelcem. Mięso z kurczaka drobno kroję, wrzucam dodatki (kukurydzę, śmietanę, jajko, wystudzony kuskus), doprawiam i mieszam.

Robię pierogi: mąkę sypię do miski, zaparzam chwilę wodą, mieszam. Dodaję jajko, sól i wyrabiam ciasto (ok. 10 minut na stolnicy aż przestanie kleić się do rąk, ale ma pozostać lekko klejące i elastyczne). Rozwałkowuję cienko, wycinam szklanką okręgi, nakładam porcję farszu i sklejam (pomagam sobie szczęką do pierogów). Gotuję w osolonej wodzie 6-7 minut (lub minutę po wypłynięciu na wierzch).

Ćwiczę się w pierogach, może któraś wersja posmakuje synowi. Następne będą dla męża z miętą i serem. I były!



2 komentarze:

Dziękuję