06/12/2018

Zakwas rządzi

I to zakwas w typie levain - orkiszowy, jasny. Piekłam na nim chleby, robiłam cebularze a nawet pizzę na chrupiącym, cienkim spodzie. Da się!


"Sos pomidorowy" powstał z buraków, warzyw z rosołu i resztki fasoli. Świetnie komponuje się z kozim serem i jabłuszkami kaparów. Przepis już pojawił się u Przyjaciół - KLIK

I to właśnie ta pizza sprawiła, że odstąpiłam od mordu na zakwasie. Chcę jeszcze! 

6 komentarzy:

  1. U mnie wypieki, które normalnie bazują na zaczynie drożdżowym, bazują na zakwasie, pewnie, że się da... :) smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 👍 ja jestem sierota kulinarna, wszystko mnie więc zachwyca 😉 gotuję, bo lubię... fotografować 🤣

      Usuń
  2. "Sos pomidorowy" z buraków to jest dopiero wyższa szkoła gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieciństwo w PRLu z sernikiem bez sera i zupą nic to jest dopiero szkoła 🤣

      Usuń

Dziękuję