18/03/2016

Pack choi i tofu

Nachodzi mnie czasem ochota na kulinarny eksperyment, zwłaszcza jak znajdę takie cudo jak... chińska kapusta:)


Składniki: 4 sztuki kapusty pack choi, 3 kostki naturalnego twardego tofu, 3-4 łyżki oleju do smażenia, na sos: 2-3 ząbki czosnku, 6-7 łyżek sosu sojowego, 2-3 łyżki wody, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka oleju (najlepiej sezamowego, ale migdałowy czy z orzechów włoskich też jest ok), do posypania kilka łyżeczek prażonego sezamu (albo prażonych orzeszków ziemnych).

Pack choi myję, kroję wzdłuż na pół, płuczę i gotuję na parze 4 minuty. Tofu osączam na ręczniku papierowym a potem delikatnie kroję w 1,5cm kostkę. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewam olej i wkładam tofu. Smażę do zrumienienia (ok. 2 minuty), delikatnie przewracam na drugą stronę i dalej smażę do zrumienienia. Pod koniec smażenia tofu dodaję do niego zgnieciony czosnek, po minucie wlewam wymieszany w miseczce sos. Chwilkę podgotowuję aż sos odrobinę zgęstnieje. Sos i tofu wykładam na pal choi i posypuje sezamem - wychodzą cztery porządne porcje. Nawet dzieci skosztowały i orzekły, że kapusta przypomina w smaku brokuła a tofu mięso - i wszystko jasne.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Trzeba tylko trafić tofu twarde i chińską kapustę.

      Usuń

Dziękuję