2016/11/28

Pierniczki na choinkę

Nieśmiało mówię, że już można. Wystudzone przechowujemy w metalowych pudłach, dekorujemy tuż przed Wigilią domowym lukrem. Staramy się nie zjeść przed czasem - uczymy się w adwencie czekania.


Składniki: 1,5 szklanki miodu, 3/4 kostki masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 wiejskie jajko, ok. 1 kg mąki orkiszowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli bez antyzbrylaczy, 1 łyżka cynamonu cejlońskiego, 1 łyżka galgantu, na czubek łyżeczki mielonych goździków, anyżu gwiazdkowego, gałki muszkatołowej (kardamonu, imbiru - do wyboru).

Robimy  (-my, bo rok rocznie korzystam z pomocy dzieci 😊) m a s ę  m i o d o w ą  podgrzewając na małym ogniu miód z masłem, cukrem i przyprawami. Nie zagotowujemy, jedynie mieszamy na ciepło aż do połączenia się składników. Studzimy.
Robimy  c i a s t o  przesiewając do dużej miski pół kilo mąki, wymieszanej z sodą i solą. Wlewamy wystudzoną masę miodową, rozbełtane jajko i mieszamy wszystko łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę aż ciasto przestanie się kleić. Przekładamy na podsypany obficie mąką blat i zagniatamy. Jest mięciutkie, ale lubi przywierać do podłoża, więc dobrze jest przed rozwałkowaniem włożyć je na kwadrans do lodówki (można je w chłodzie zostawić na dłużej, nawet na noc).
Następnie rozwałkowujemy po kawałku na grubość 1 centymetra, wykrawamy wzory (jeśli chcemy zawiesić na choinkę - robimy słomką dziurki) i przekładamy na blachę wyścielaną papierem do pieczenia. Pieczemy kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uwaga - po wyjęciu są miękkie (trzeba być ostrożnym przy przekładaniu), ale stygnąc twardnieją. Pozostawione stopniowo chłoną wilgoć z otoczenia i miękną (to dlatego przechowujemy je w szczelnie zamykanych pudłach).

2 komentarze:

  1. Pierniki :) wyglądają apetycznie, nie dziwię się, że kuszą!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję

Pumpkin spice latte

Najpierw smak kultowego napoju dla dzieci BoboFrut, potem próba odtworzenia pumpkin spice latte ze Starbucksa (najbliższy 180km od domu). To...