07/01/2019

Tort makowy

Znajdziecie go co prawda na blogu u Przyjaciół, ale tutaj też musiał się znaleźć, bo nie omieszkam go zrobić w kolejne Boże Narodzenie, jeśli tylko uda mi się kupić mielony mak, mielone migdały i dobry, zmielony ser.


Składniki na migdałowy spód100g zmielonych migdałów, 100g jasnej mąki orkiszowej, 100g masła, 1 jajko, 50g cukru, szczypta soli.

Masa serowa3 jajka, 150g cukru, 750g zmielonego sera.

Masa makowa3 jajka, 400g zmielonego maku, 80g cukru, 2 łyżki mąki.

Ze składników na spód zagniatamy gładkie ciasto i wylepiamy nim tortownicę. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Dla ułatwienia możemy zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej a zagniecione ciasto schłodzić a potem rozwałkować je bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykrywając drugą warstwą papieru, potem ją zdejmujemy i ciasto z papierem z dołu wkładamy do tortownicy.

Wszystkie składniki na masę serową dokładnie miksujemy.

Mak zaparzamy (wrzątkiem lub gorącym mlekiem), studzimy i wylewamy na sito wyłożone ściereczką, lekko odciskamy (odciśnięty płyn tzw. „mleko" makowe zbieramy – dodamy je potem do kawy). Zaparzony i odciśnięty mak miksujemy z jajkami, cukrem i mąką.

Masy wykładamy na podpieczony spód na przemian. Jeśli masa serowa jest rzadka, górną makową wykładamy dopiero jak się lekko zetnie w piekarniku. Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, wyjmujemy z formy całkowicie ostudzone. 

Do tortu podajemy kawę z mlekiem makowym.


2 komentarze:

  1. Zapewne też się skuszę o zrobienie tego ciasta. Przepis zapisałam.
    Migdały mielę maszynką do mięsa (siteczko do maku). Za jednym zamachem zmielę wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie młynek "do kawy" to podstawowe narzędzie, ale pamiętam jak w sezonie truskawki mieliłam w maszynce do mięsa z braku blendera 😁
      Byleby palce zostały nietknięte 😉😉🤣

      Usuń

Dziękuję