2018/03/05

Ciasto "pleśniak"

Dostałam dwa słoiki prawdziwych powideł z czarnej porzeczki od teściowej. Z jednego zrobiłam pleśniaka do pracy, a drugi zatrzymałam specjalnie na Wielkanoc. To ciasto lubią wszyscy domownicy (no może poza kotem). Na zdjęciu posypane cukrem różanym, z czekoladą będzie jeszcze lepsze.



Składniki: 4 jajka od kurek wolnych (białka i żółtka oddzielnie), 500g jasnej mąki orkiszowej, 250g masła, 1/2 szklanki cukru pudru do ciasta plus 2 łyżki do piany z białek, 2 czubate łyżki proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka cynamonu, słoik powideł z czarnych porzeczek, gorzka czekolada do dekoracji.

Białka oddzielam od żółtek. W dużej misce łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, starte na tarce masło, 2 żółtka (pozostałe nie będą potrzebne, ale można z nich zrobić jajecznicę z kuminem) i śmietanę. Wszystko razem mieszam i zagniatam ciasto. 
Formuję go w wałek i chowam do zamrażalnika, żeby stężało (na około pół godziny, w lodówce na godzinę).
Rozgrzewam piekarnik. Formę smaruję masłem, na tarce ścieram do niej połowę ciasta, równomiernie rozkładam. Na wierzch rozsmarowuję powidła. Następnie znów ścieram ciasto, aby pokryło powidła. Piekę 40 minut w 170 stopniach.
Z białek ubijam sztywną pianę, pod koniec dodając cukier (2 łyżki). Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, wykładam ubitą pianę i równomiernie rozsmarowuję. Piekę jeszcze 20 minut w 170 stopniach. 
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dekoruję nią ciasto, niedbale robiąc łyżką esy-floresy.


PS. Jeśli do ciasta nie dodacie cukru a do białek wsypiecie 3 czubate łyżki - też wyjdzie smacznie :-)


4 komentarze:

  1. a dzisiaj dzień teściowej :) zapisałam w notesie przepis, jak doleci do mnie dżem porzeczkowy od teściowej (wyśmienity) to zrobię, Twoje przepisy są niezawodne, lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😚
      Kiedyś i my będziemy teściowymi 😉

      Usuń
  2. Przegapiłam swoje święto:(
    Dawno temu piekłam pleśniaka, ale zawsze z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jabłkami to szarlotka😊 świętujmy niezależnie od święta😉

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję

Makaron z cukinią

Bywa, że robię go na okrągło. Wcześniej szparagówkę zastępowałam szparagami, ugotowany, wyłuskany bób też tu pasuje. Składniki : paczka...