11/01/2021

Chlebek bananowy

Posmakował, więc wrzucam przepis potomnym. Świetny, gdy chcecie zutylizować przejrzałe banany albo potrzebujecie przepisu na ciasto bez jaj. Jeśli użyjecie napoju roślinnego w miejsce klasycznego mleka, będzie to wypiek wegański. Mąkę proponuję klasyczną pszenną, warto pradawną: orkisz, płaskurka, samopsza, ale wyjdzie też na bezglutenowej.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 5 bananów dobrze dojrzałych,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżki mleka,
  • 120 g bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina).

Wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni.
  • Formę typu keksówka (długa) smarujemy olejem.
  • Mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, sól.
  • Banany obieramy i zgniatamy widelcem na desce, zgarniamy do miski i dodajemy resztę mokrych składników (olej, mleko, pokruszone bakalie). Mieszamy. 
  • Dodajemy suche składniki i znowu mieszamy. 
  • Wykładamy do formy i pieczemy godzinę do tzw. suchego patyczka.

Pycha!


7 komentarzy:

  1. zamiast oleju dodaję masło klarowane i chyba jedno jajko, tak z pamięci... chlebek bananowy jest ekstra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane bardzo lubię, jajka też - następnym razem będzie na bogato, dziękuję :-)

      Usuń
  2. A ja mam wielkiego pecha, bo mam ogromną alergię na banany:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że można zamiast bananów użyć gruszek? Albo podpieczonych jabłek.. 😀

      Usuń
    2. moja córka dodaje borówkę amerykańską, u nas dostęĻna jest wszędzie...

      Usuń
    3. Spróbuję z gruszkami, bo mam:). Dzięki za podpowiedź.

      Usuń

Dziękuję