19/11/2020

Pampuchy, parowańce, bułki na parze

 Przepis dla potomnych ;)

Składniki

  • 3 szklanki mąki (i ewentualnie polowa szklanki mąki do podsypywania)
  • 1/4 kostki świeżych drożdży (20-25g) 
  • 1 szklanka ciepłego mleka (jak zanurzysz palec, to nie parzy)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła (jak masz twarde rozpuść w podgrzewanym mleku)
  • 1 łyżka soli
  • garnek do parowania (spód z wodą, na to sitko/durszlak, na to przykrywka)


Do ciepłego mleka dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i rozkruszone drożdże. Poczekaj około 15 minut aż na wierzchu utworzy się kożuszek.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, masło i wlej rozpuszczone drożdże.
Połącz składniki i zagniataj kilka minut. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, podsyp mąką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, dość sprężyste i nie przyklejać się do rąk. 
Wyrobione zwiń w kulkę, włóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrastania (takim bez przeciągów). Po półtorej - dwóch godzinach powinno podwoić swoją objętość. 

Po tym czasie odrywaj je po kawałku i pozagniataj w małe kulki. Możesz je trochę spłaszczyć, zostaw aż podrosną (około 15 minut). Możesz też w środek włożyć nadzienie.
Paruj każdą porcję po 8 minut.
Ciepłe najlepsze.


2 komentarze:

  1. Pampuchy!:D Ale dawno ich nie jadłam:) Z ciekawości - co dałaś do środka? Patrzę na zdjęcie i nie mogę dojść co tam jest nadzieniem:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy dżem z moreli i malin ale córka woli kajmak 😉 pozdrawiam 😃

      Usuń

Dziękuję