Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
 - 250 g cukru,
 - 250 g masła,
 - 4 duże jajka,
 - 1 duża cytryna,
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
 - szczypta soli,
 - forma z kominkiem o pojemności 2 litrów.
 
Cytrynę szorujemy i wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, sok wyciskamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z miękkim masłem i cukrem na puszysto, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Dokładamy piane z białek i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i też mieszamy.
Wylewamy masę do formy, pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Podajemy polaną lukrem i udekorowaną.

śliczna, nie tylko do jedzenia, jak widać :)
OdpowiedzUsuńA szybko znikała 😀
UsuńJa upiekłam migdałową babkę, taką na koniec, jak już wszystko zniknie, a poszła pierwsza, jak nigdy...
UsuńMigdałowa też brzmi cudnie 🤩😋
Usuń