23/10/2017

Bułeczki dyniowe z pomarańczowym lukrem

Rewelacyjne połączenie: dynia, orkisz i pomarańcze. Córka na diecie "zamień chemię na jedzenie" z konieczności, ja - dla przyjemności. A w moim kulinarnym książkościsku temat smaku.


Składniki: 3 i pół szklanki jasnej mąki orkiszowej i odrobinę do podsypywania ciasta, pół-3/4 szklanki pieczonego pure z dyni, 1 saszetka suszonych drożdży (9 g), 1 szklanka letniego mleka, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miękkiego masła, 1 łyżeczka soli, na lukier: cukier puder i sok z pomarańczy.

Mąkę przesiewam do dużej miski, wsypuje drożdże i mieszam. Mleko podgrzewam z masłem i cukrem, wlewam do mąki, dodaję sól i pure z dyni. Wyrabiam elastyczne ciasto najpierw w misce, potem na blacie (zagniatam około 10 minut), lekko podsypując mąką. Wyrobione zostawiam na godzinę - dwie do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość, w chłodnym mieszkaniu zajmuje to dłużej). Potem krótko zagniatam, rwę po kawałku i toczę kulki wielkości piłki pingpongowej, lekko spłaszczam. Zostawiam je do wyrośnięcia na 15 minut, można posmarować rozmąconym żółtkiem. Piekę 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, na dno którego stawiam żaroodporne naczynie z wrzątkiem. Studzę na kratce.

Robię lukier ukręcając cukier puder z sokiem z pomarańczy do odpowiedniej, gęstej konsystencji. Smaruję nim bułeczki (można posypać kandyzowaną skórką, jeśli jest bez konserwantów). Idealne do kawy!


7 komentarzy:

  1. "The Flavour Thesaurus" zamówiłam za granicą, jak o polskim wydaniu jeszcze nie było słychać... i książka zaginęła w drodze. Nawet interweniowałam, niby wysłana została misja ratunkowa z nowym egzemplarzem, ale minęły całe miesiące, żadnej z paczek nie widać, a tu zewsząd kuszenie polską świeżą nowością. ;)

    I jak to jest z redakcją "Wzoru na smak"? Faktycznie bardzo zła, czy dałam wiarę zbyt krytycznemu recenzentowi?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie - żółciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię dynię i wypieki z dyni zwłaszcza dyniowe drożdżówki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję