04/05/2017

Kompot z rabarbaru

Rzewień, w dodatku warzywo i pierwsza dzika "słodycz" tej wiosny. Ogonki liściowe maczane w cukrze (im cieńsze, tym słodsze), pamiętacie ten smak?


A to ziółko przy kompocie poznajecie? To stewia - słodka alternatywa. Rabarbar lubi jednak tradycyjne rozwiązania i karmelizowany cukier. Klasyka gatunku.

Składniki na kompot: 1 kg łodyg z rabarbaru, 3 litry wody, 10 łyżek cukru.

Łodygi myję, kroję. Cukier karmelizuję (wsypuje do dużego garnka i podgrzewam kilka minut aż zbrązowieje), dodaję łodygi i smażę przez chwilę, mieszając (cukier przykleja się do łyżki i garnka, tak jest dopóki rabarbar nie puści soku). Zalewam wszystko wodą i gotuję aż cukier się rozpuści. 

Można podać z cytryną, miętą, jabłkiem.

3 komentarze:

  1. Wlasnie niedawno wspominalam z kolezanka smak rabarbaru z cukrem. Tym razem zrobilam drozdzowke z rabarbarem :*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję