18/05/2019

Pancake na zakwasie

Zniknęły w trymiga, więc przepis również tutaj. To syn ochrzcił je pankejkami. Co ciekawe z tego ciasta można też upiec gofry. Radzę je jednak dobrze przypiec i zjadać świeże - chrupiące są tylko na początku.



Składniki na zaczyn (mała porcja): 1 szkl jasnej mąki orkiszowej, 1 łyżka surowego cukru trzcinowego (najlepiej drobnego), 1 szklanka maślanki lub kefiru (jogurtu naturalnego, jeśli jest bardzo gęsty odrobinę rozcieńczamy wodą), 1/2 szklanki orkiszowego zakwasu (prosto z lodówki, bez wcześniejszego dokarmiania).

Wszystkie składniki mieszam aż się połączą. Przykrywam i pozostawiam w temperaturze pokojowej całą noc.

Następnie składniki na ciastocały wcześniejszy zaczyn, 1 duże jajko od kur z naturalnego chowu, 4 łyżki oleju i jeszcze trochę do smażenia, 1/4 łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta prawdziwej wanilii lub cukier waniliowy.

Wszystkie składniki krótko miksuję do połączenia się.
Nakładam łyżką (ciasto jest ciągnące, zwarte, nie rozlewa się na boki) i smażę z obu stron na złoto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję