Autoreklama

2017/07/15

Sos z kurek

Robię go co lato. Po sezonie na szparagi i zielony groszek, przychodzi czas na kurki. Rok kulinarny po prostu ma swoje cykle.


Składniki: ok 400g kurek (lub tyle ile mąż nawiezie), 1 cebula (idealna byłaby dymka), 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, mały kubeczek gęstej śmietany do sosów, sól i pieprz do smaku (ewentualnie ulubione zioła), pęczek natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny.

Kurki bardzo dokładnie płuczę i osączam na sicie lub na papierowym ręczniku, te większe kroję. Na patelni rozgrzewam olej i przesmażam drobno pokrojoną cebulkę (ok. 1 - 2 minuty). Dodaję masło i jak się rozpuści wrzucam kurki, dusząc 4-5 minut. Doprawiam, dodaję natkę pietruszki i duszę jeszcze chwilę. Na końcu dodaję śmietanę i sok z cytryny. Mieszam i podaję (do wyboru: na grzance, z makaronem, kaszą, ziemniakami, kurki pasują też do jajecznicy i z kurczakiem). Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję

Letnie racuchy

A kto ma już dość wywarów z młodej włoszczyzny, greckich sałatek i mizerii, ten odgrzewa stary wiejski przepis na racuchy. Składniki :...